fredag 22 oktober 2010

Varför blandar vi in Alzheimer i Ultran?

Demens räknas till en av våra vanligaste folksjukdomar, 150 000 personer beräknas vara drabbade och varje år insjuknar ungefär 25 000 till bara i sverige. Vården av demenssjuka kostar i pengar ca. 51 miljarder kronor om året. Det är förfärligt mycket pengar, det är mer  än vården av hjärt-kärl och cancervården tillsammans. Eller, bara som ett räkneexempel 1620 kronor per sekund !!


Att drabbas av en demenssjukdom innebär oftast nedsättning av kognitionen, att det blir svårare att minnas, att planera och utföra vardagliga aktiviteter och att bibehålla möjligheten till ett självständigt liv.

Det finns ingenting som talar för att man inom en överskådlig framtid kan bota sjukdomen och de största riskfaktorerna kön och ålder är det svårt att påverka.
Det vi faktiskt kan påverka är att undvika rökning, övervikt, högt kolesterol och högt blodtryck. I övrigt gäller att koncentrera sig på de s.k. friskfaktorerna.
Det är faktiskt det största skyddet mot sjukdomen!

     Allt som är bra för hjärtat är bra för hjärnan.
     Med fysisk aktivitet minst tre halvtimmar per vecka har man halverat sin risk för att insjukna i demens. (här känns det som att missionera för de redan frälsta – men visst är det gott att vi gör rätt!?!)
     Om man dessutom äter fet fisk flera gånger per vecka har man minskat risken ytterligare.

Lite mer oväntat är kanske att man kunnat visa att ett gott liv, med mental stimulans, positiva upplevelser och social samvaro med andra är något av det absolut viktigaste för att minska risken för att insjukna i demenssjukdom.

 

Docent Lennart Minthon och sjuksköterska Malin Lavesson,
Neuropsykiatriska kliniken SUS 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar